El Pont d'Arcalis El Pont d'Arcalis
El Pont d'Arcalis El Pont d'Arcalis & Ariondasa
 

El Pont d'Arcalisqui som ?

L'any passat, el 22 de març del 2010, El Pont d'Arcalís van celebrar el vintè aniversari en un memorable concert al Palau de la Música Catalana, i enguany presenten l'estrena del seu nou disc, el vuitè de la seva discografia, que pren el títol d'un renec popular i contundent dels pobles del Cadí: Foc al tribunal! Un títol que entronca amb el vessant més burleta i també antiautoritari de la gent de muntanya, que el grup ha recollit en altres ocasions amb peces que ja han esdevingut estàndards, com l'anticlerical "El gall negre" o les mil variants de "Les cobles del Peirot", recopilades per Artur Blasco a la seva obra A peu pels camins del cançoner.

El nou repertori del grup inclou els tres temes que ja van avançar al disc 20 anys amb El Pont d'Arcalís, publicat amb la revista Sons núm. 15: "Els picadors del bosc de Virós", lloança a la vida relaxada; "Els pressupostos", una sàtira dirigida a les ànsies recaptadores, i "Cançó del raier", amb lletra de Jacint Verdaguer, que ja va interpretar al seu dia La Murga, a més de les estrenes, "La visita del ministre", el "Xotis de la ratera", les "Jotes d'Organyà" o bé la que dóna títol al disc, Foc al tribunal, una tonada amb lletra anònima de l'any 1931 que ironitza sobre els avatars patits per l'Estatut de Núria, repetits un altre cop a l'Estatut de Sau del 1979 i santornem-hi amb el del 2006, com el famós 'dia de la marmota'.

L'edició es completa amb un DVD que inclou dos documents:

  • El documental "20 ANYS AMB EL PONT D'ARCALÍS" que repassa en imatges i en cançons vint anys de recerca, arranjaments i agitació al voltant dels sons, de la cultura popular i dels costums i la manera d'entendre la vida de la gent de muntanya. Hi apareixen companys de viatge (Ariondassa, Les Violines, Marc Egea, Eduard Casals, Eugeni Gil, Cati Plana, l'Esbart Fontcoberta de Banyoles...) i els vells informadors que, compartint la seva memòria, han mantingut vives unes cançons que parlen de cims nevats, rierols gelats, aire pur, portes de fusta i pobles de pedra.
  • El concert "EL PONT D'ARCALÍS I AMICS" realitzat al Teatre Kursaal de Manresa el dissabte 1 de novembre de 2008 en el marc de la XI Fira Mediterrània, que va ser enregistrat per una unitat

Jordi Fàbregas

Jordi Fàbregas

veu, guitarra i gralla

Joan López

Joan López

bateria i percussions

Jordi Macaya

Jordi Macaya

viola, tarota, ocarina i veu

Isidre "Tito" Pelàez

Isidre "Tito" Pelàez

tarota, flauta, flautí, ocarina i ximbomba

Cati Plana

Cati Plana

acordió diatònic